Agentúra Fitch potvrdila rating Dánska na úrovni AAA

12.03.2013 Celý región

Kodaň/Londýn 12. marca (TASR) - Agentúra Fitch Ratings potvrdila ratingy dlhodobých záväzkov Dánska v domácej aj zahraničnej mene na úrovni AAA. Výhľad ratingov je stabilný. Fitch zároveň potvrdila rating krátkodobých záväzkov v zahraničnej mene na úrovni F1+ a stropný rating krajiny na úrovni AAA.

Podľa agentúry potvrdenie stabilného výhľadu ratingov odráža makrofinančnú stabilitu krajiny, čo vyjadruje nízka a stabilná inflácia, prebytky platobnej bilancie a stabilný bankový sektor, a to aj napriek vysokej zadlženosti domácností a oslabovaniu trhu s bývaním.

Verejné financie krajiny sú v súlade s ratingom na úrovni AAA. Verejný dlh krajiny vlani dosiahol 46 % hrubého domáceho produktu. Okrem toho sa znížili obavy týkajúce sa rizík ohrozujúcich bankový sektor v dôsledku spľasnutia realitnej bubliny v roku 2008 a finančnej krízy roka 2009. Veľké dánske banky totiž zlepšili svoje bilancie a zvýšili kapitalizáciu.

Najvyšší rating podporuje aj relatívne bohatá a diverzifikovaná ekonomika s vysokým podielom odvetví s vysokou pridanou hodnotou a silné a transparentné inštitúcie, čo prispieva k stabilite politického a ekonomického prostredia.
 

Vyberte región